Hoe maak je het leuk in een museum

We komen vaak in het museum en als we het daar over hebben, dan horen we vaak dat we geluk hebben dat onze dochter dat leuk vindt. Of we krijgen van ouders uitgelegd dat hun kinderen zich nog geen half uur kunnen concentreren, laat staan dat ze zich uren in een museum kunnen of willen vermaken. Het ligt allemaal iets anders en daarom hier wat tips om met elkaar lol te hebben in het museum.

Regelmaat

Een museum verrast en inspireert het jonge mens. En net als andere dingen moet je het wat vaker doen om de routine onder de knie te krijgen. Dat geldt voor jou als ouder, maar ook voor dat jonge mens die door de ervaring leert snappen wat je in het museum kunt aantreffen en hoe je je daar kunt gedragen. En de huidige corona-periode heeft als voordeel dat musea niet overbevolkt zijn, dus dat je overal ruimschoots de tijd kunt nemen. Maak daar gebruik van en geniet samen van de mooiste musea in de wereld.

Doen!

Een jong mens wil iets doen. Veel kinderactiviteiten zijn momenteel door corona lastig te boeken, maar bijna ieder museum heeft doe-kaarten en speurtochten en anders moet je als ouder zelf iets in elkaar zetten. Help met de doe-kaart en/of speurtocht en maak daar direct tijd voor als het jonge mens er aan toe is of er om vraagt.

De interesses van het jonge mens centraal

Je gaat met elkaar naar het museum voor het jonge mens en voor de lol die je er samen kunt hebben. Door dat jonge mens het tempo en de route te laten bepalen maak je het voor hem of haar al een heel stuk leuker. Als je zelf dan goed oplet leer je ook inzicht te krijgen in wat in het museum wel of niet aanslaat en als je dat in gesprekken weet te combineren met interesses op een ander vlak (Minecraft, een TV-serie of een boek), dan kun je samen een hele inspirerende en leuke tijd beleven en daar thuis nog een vervolg aan geven.

Is je kroost niet te motiveren om langer te blijven? Verlaat het museum dan. Beter om de goede herinnering te koesteren dan om er nog een uur met spanning rond te lopen. Bovendien bewijs je door je kroost serieus te nemen dat er met iedereen rekening gehouden wordt en dat maakt een toekomstig museumbezoek alleen maar eenvoudiger.

Soms is je kroost niet direct geïnteresseerd in de collectie van een museum, maar wel in de omgeving. In de beeldentuin van Kasteel Nijenhuis in Wijhe staan bijvoorbeeld een drietal prachtige sculpturen van Dorothé van Driel. Ze zijn gemaakt van brons en glas en geïnspireerd op de zee. Het is een mooie krachtige botsing van materialen. De mini vond het leuk om ze te zien en de achtergrond te horen, maar was meer geïnteresseerd in de paddenstoelen en zwammen op de bomen achter de sculpturen, dus gingen we daarmee aan de slag.

Buiten!

Zoek musea op met buitenactiviteiten, want de meeste kinderen zijn graag buiten. Het stimuleert ze. Bovendien brengt ‘buiten’ iets extra’s in de vorm van het weer, de seizoenen en vaak veel lichaamsbeweging. Kinderen gaan klimmen of samen wandel je een heel eind in veelal prachtige natuur of een mooie historische omgeving. Denk aan musea met een grote beeldentuin, zoals hier Kasteel het Nijenhuis, maar er zijn talloze andere opties zoals bijvoorbeeld: Veenpark, Openluchtmuseum in Arnhem, Zuiderzeemuseum, Kröller-Möller op de Veluwe of het Nederlands Militair Museum.

Tussen prachtige beelden en zwerfkeien vond de mini een gave klimboom. Dus werd er een pauze ingelast om de wereld van boven te verkennen.

Weg met die telefoon 

Beleef het museum samen. Dus leg die telefoon weg. Of nog beter: neem hem niet eens mee. Facebook kan wel een paar uur zonder je, terwijl je zoon of dochter je daar in het nu nodig heeft. Geniet van die tijd met elkaar en praat over wat je ziet en voelt. Lees samen de beschrijvingen bij kunstwerken, probeer parallellen te vinden: met andere werken, iets in de samenleving dat hem/haar boeit of iets dat thuis speelt.

Ga vooral naar het museum

Nederland heeft de mooiste musea ter wereld met hele gave interactieve kinderactiviteiten. De halve wereld komt naar ons kikkerlandje voor die musea en wij hebben ze vaak op treinafstand. Geniet daarvan en ga naar die musea!

Bonustip: museumkaart 

Neem een museumkaart voor jezelf en je kroost. Het betekent dat je als volwassene voor een euro of 5 per maand onbeperkt naar vele musea kan en kroost voor minder dan de helft. Het nodigt uit om desnoods een bezoek van een half uur te brengen of om één werk te bekijken voor een project thuis.

Bonustip #2: Meer tips!