Hoe maak je het leuk in een museum #2

We kregen veel reacties over onze post met tips hoe je een museumbezoek leuk maakt. In deze post daarom meer tips en indirect antwoorden op vragen. Tussen de tips foto’s van een bezoek aan de prachtige tentoonstelling van Zandsculpturen in Garderen. Die tentoonstelling is grotendeels buiten en ontzettend indrukwekkend. Ook de onlangs toevoegde miniatuur-diorama’s (van zand) zijn fantastisch.

Kan ik tijdens Corona naar het museum?

Ja, juist! Alle musea hebben goede registratie-systemen waarmee ze er altijd voor kunnen zorgen dat er nooit teveel mensen in te kleine ruimtes lopen. Daarbij hebben ze slimme routes ontworpen, zodat je elkaar niet in de weg loopt en hebben ze veel mogelijkheden om je handen te reinigen. Ieder museum is veiliger, dan welke winkel dan ook.

Bereid het bezoek voor

Als je het jonge mens ruim voordat je naar een museum gaat meeneemt in het onderwerp of enthousiast maakt voor het thema, dan is het bezoek aan een mooi of leerzaam museum een tof uitje dat voelt als kers op de taart.

Wij gingen naar de Zandsculpturen in Garderen.  Het thema dit jaar is 75 jaar vrijheid. We bereidden dat voor door in grote lijnen over de oorlog te praten (van mobilisatie tot bevrijding) en via persoonlijke verhalen in te zoomen op specifieke gebeurtenissen, zoals de Hongerwinter, De Slag om Arnhem, de rol van vrouwen in de oorlog en het verschil tussen het westen en de USSR en de Holocaust.

Juist door zo’n groot en complex thema via een ooggetuige-verslag klein te maken, leert zo’n jong mens de onderlinge verbanden.

Laat de jonge mensen de snelheid en route bepalen

In verband met Corona zijn veel routes in musea gedefinieerd, maar desondanks kun je de jonge mensen wel het tempo laten bepalen. Sommige zaken vinden ze niet interessant en lopen ze langs, terwijl ze bij andere sculpturen wel een kwartier kunnen kijken en zoeken. Maar vergis je niet in wat die jonge mensen met die op turbo-snelheid werkende hersenen in het voorbijlopen op kunnen nemen! Hoe dan ook is het goed om de jongeren het tempo te laten bepalen.

Bovenstaande prachtige grote zandsculptuur van de situatie bij de bruggen bij Arnhem en Nijmegen in 1944 vind ik als ‘kenner’ machtig interessant. Het is ontzettend knap hoe de kunstenaars in één beeld veel hoogtepunten van dagen strijd rond die bruggen hebben weten vast te leggen. Mijn dochter keek er wel naar, klom op het trapje, maar liep toch vrij snel door. Ik gaf hier en daar een toelichting, hetgeen ze wel interessant vond, maar ze besteedde er minder tijd dan ik graag had gezien.

De kleine diorama’s zoals hieronder vond ze veel interessanter. Daarin ging ze op zoek naar de interactie tussen mensen, zoals dat meisje dat midden in die menigte van een soldaat een huisdier krijgt.

Je hoeft niet het hele museum in één keer te doen

Veel musea zijn zo groot dat je ze onmogelijk in één keer kunt bekijken. Dat betekent dat het voor een jong mens helemaal ondoenlijk is. Je kunt er altijd voor kiezen om in een museum één thema te bekijken of één zaal.

In Garderen combineren ze een grote tentoonstelling van zandsculpturen over 75 jaar Vrijheid met zandsculpturen uit 36 steden en dorpen in Nederland en een grote houtbeeldentuin. Teveel voor één keer, dus kwestie van het jonge mens laten kiezen en tijdens het bezoek doorlopend de vinger aan de pols houden: als de lol eraf is, dan kun je som beter vertrekken.

Zorg dat ze geen honger en dorst hebben

Of je gaat even wat pauzeren en iets eten en drinken. Wellicht is er een speeltuin in de buurt waar ze even kunnen uitrazen? Dan kun je daarna nog een deel van het museum doen, alvorens je bijvoorbeeld het bos in duikt voor een fijne wandeling.

Verkleed je als hoofdrolspeler

Soms wil een jong mens verkleed naar het museum. En waarom niet. Moedig het aan, kleed je ook om en ga samen in een toffe outfit het museum beleven. Neem vrienden mee en ga als bende of broederband.

Voorkom wachten

Plan je bezoek aan een museum op momenten dat het rustig is, zodat je rijen voorkomt. Dus liever regulier door de week, dan tijdens schoolvakanties. Bel het museum er anders over. Ze informeren je heel graag, want ook zij hebben behoefte aan maximale spreiding van bezoek.

En hele moeilijke onderwerpen? 

Alles op zijn tijd en natuurlijk volledig afhankelijk van de interesses van het kind. We schreven daar eerder een lange blog over.