Sneeuwpret

Unschooling laat kinderen de wereld ontdekken, op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Als het jonge mens ergens aan toe is, gaan ze ermee aan de slag en anders niet. Hun motivatie bepaalt de marsroute en als ouder draag je kennis aan als daar behoefte aan is of stimuleer je verdieping door op het juiste moment passende leermiddelen aan te bieden.

De Amerikaan John Holt bedacht in de term ‘unschooling’ in de jaren ’70 als beschrijving van een leeraanpak die inhoudt dat je het natuurlijke leerproces van het jonge mens volgt. Deze leergierigheid zorgt voor de intrinsieke motivatie en als je die faciliteert dan weet je niet wat je meemaakt. Je gaat dus niet uit van curriculum of onderwijsprogramma, maar van de natuurlijk aangeboren leergierigheid die ieder mens bezit.

Unschooling is voor kinderen als zo’n dag in de sneeuw. De wind giert hen om de oren en de gevoelstemperatuur in de jachtsneeuw is -12. De sneeuw plakt hen aan de broek en zit in de laarzen. Ze rennen talloze keren in die natte broek met die slee de heuvel op, maar op een gegeven moment zijn ze het zat en willen ze zelf naar huis.

Onderweg kom je dan nog diverse heuveltjes tegen die allemaal moeten worden uitgeprobeerd. Ze vindt een bijzonder takje en onderzoekt waar dat vandaan komt, bestudert een vogel die naar eten zoekt, stuit op verse sporen van een konijn en ontdekt dat er langs de oever van het kanaal al enige ijsafzetting is.

Uiteindelijk kom je uren later thuis, dan het eerste moment waarop ze zelf aangaf naar huis te willen. Dat gebeurt omdat ik haar niet dwing om door te lopen en niet vasthoudt aan haar eigen wens om naar huis te gaan.

Ik geniet van haar de ontdekkingsreis en leer daar zelf heel veel van. Die ogen dichtbij de grond zien zoveel meer en die jonge hersenen werken op absolute topsnelheid om de meest geweldige verbindingen te leggen en als een spons zuigt ze alles op.

Eenmaal thuis is er een kachel en eten. We bespreken de avonturen in de sneeuw. Daarna speelt ze uit zichzelf ruim een half uur piano en doet ze Engels en Russisch. Dan gaat ze aan haar Minecraft-server werken. Terwijl de computer opstart, komt ze terug op het ijs langs de oever van het kanaal: “Over een dag of twee is dat vast dik genoeg. Weet jij waar onze schaatsen zijn?”

UPDATE: naar aanleiding van vragen wat antwoorden.