Hoe komt dat kind aan al die eenwielers?

Het is een veelgestelde vraag, dus de hoogste tijd voor een uitgebreid antwoord.

We geven interesse-gestuurd thuisonderwijs. Dat betekent dat het jonge mens zelf iets ontdekt, waaruit een interesse ontstaat. Daar ondersteunen we haar dan vol in met leermiddelen en tijd. Maar dat betekent niet dat we eenwielers voor haar kopen en honderden euro’s uitgeven.

Wel helpen we haar met haar trainingen en met ideeën om aan de benodigde spullen te komen. Zo hielpen we haar om via Marktplaats voor weinig een aantal oude eenwielers te kopen, om daar met elkaar één goede van te maken. En we brengen haar naar toernooien en evenementen.

We helpen haar ook met bijbaantjes.

Kranten rondbrengen vond ze leuk, maar ze miste de interactie met mensen.

Zo las ze in Ramona Quimby over een hoofdpersoon die een krantenwijk had. Dat wilde ze ook wel doen. Ze zocht uit hoe dat te realiseren is en onder begeleiding was het mogelijk. Daar helpen we haar dan mee. Dat kost ons veel tijd en ook hoofdpijn in de planning, maar het is de directe consequentie van het onderwijsmodel dat we gekozen hebben. Dus dat krijgt altijd voorrang. En zo bracht ze enige maanden kranten rond en daarna folders.

Met Bram Ven (die schittert in ONE – The Musical) regelt ze hier audio en licht tijdens afstudeervoorstellingen.

Ook heeft ze wat bijbaantjes in theaters. Dan verzorgt ze licht, of audio tijdens theatervoorstellingen. Of bedient ze meerdere camera’s ten behoeve van een internet-stream.

Die van 11 zit achter mengtafels voor licht, audio en filmbeelden.
Hier bedient ze overdag 3 camera’s, een aantal lampen en de audio tijdens een theatervoorstelling die via een live-stream via internet werd aangeboden. 

Ook helpt ze voor de theatervoorstelling ‘Oscar en Oma Rozerood’ met het ontwerpen van de muziek en de effecten. En bij het repeteren van de teksten.

Bijbaantjes vinden we heel belangrijk. Niet direct voor het geld. Wel voor het leren van zo’n proces, het samenwerken in een team en de verantwoordelijkheid om de taak goed af te ronden, ook al duurt een voorstelling of evenement aaneengesloten 2 uur.

Het geeft haar veel inzicht in wat een bepaalde baan precies inhoudt. Wat je ervoor moet kunnen. Ook welke verantwoordelijkheid daarbij hoort en hoe je planningen en deadlines op elkaar afstemt.

Met die baantjes verdient ze zelf het geld voor haar eenwielers. Daarmee rijdt ze jaarlijks het Nederlands Kampioenschap. En ook wedstrijden in België, Duitsland en Oostenrijk.

Maar ze fietste er bijvoorbeeld ook 20 km mee geld in te zamelen voor teken- en schilderdozen voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen en voor Oekraïense weeskinderen.