Argos over Thuisonderwijs

Het onderzoeksprogramma Argos van HUMAN/VPRO nam een paar weken geleden contact op. Of we mee wilden werken aan een uitzending over thuisonderwijs. Na enig overleg met een aantal ouders besloten we mee te werken aan een uitzending over thuisonderwijs.

Doorslaggevend voor die beslissing waren de reputatie van Argos als onderzoeksplatform en de achtergrond van HUMAN. Ze zijn grondig en bekijken zaken met een open blik vanuit zoveel mogelijk hoeken. Ze proberen je aan het denken te zetten en de wereld vanuit die open blik een stukje mooier te maken. Dat vonden we geruststellende uitgangspunten.

Thuisonderwijs is een manier van leven, met serieuze consequenties. Als iemand zich daarin wil verdiepen en er een hele dag voor vrijmaakt, dan is die altijd welkom. Je hebt als deelnemer geen invloed op hoe er geknipt wordt, maar als je dat wil kun je op YouTube zelf je gang gaan.

In het interview legde ik uit dat we het onderwijs in de groep met een aantal ouders en diverse externe deskundigen verzorgen. In het item van Argos behandel ik (een klein deel van) maatschappijleer aan de hand van het Oude Egypte. Andere ouders en externen verzorgen andere aspecten van een rijk curriculum. Die uitleg haalde de uitzending niet, maar zonder onze thuisonderwijsgroep met leden in oa. Hengelo, Lelystad, Dalfsen, Zwolle en Soest was de uitzending niet mogelijk geweest.

De bijdrage in Argos bracht heel veel positieve reacties en dat doet ons goed. Opmerkelijk veel reacties van mensen in het (HB) onderwijs, politici en ouders met jongere kinderen. Natuurlijk kan niet iedere thuisonderwijzer zich vinden in onze wens tot toezicht. Maar feit is dat de wetgeving nu, als ik me eufemistisch uitdruk, inconsistent te noemen is en daar hebben duizenden kinderen last van. De angst regeert, want leerplichtambtenaren kunnen niets meten en slaan snel wild om zich heen. Angst is gewoon een slechte raadgever. Als je de situatie inzichtelijk maakt, dan ben ik ervan overtuigd dat de angst als sneeuw voor de zon verdwijnt. Thuisonderwijs is de meest persoonlijke manier van onderwijs en we zien dagelijks bij talloze gezinnen hoe dat maatwerk leidt tot verbluffende resultaten.

Dan nog dit

In de uitzending wordt gesteld dat er niet meer thuisonderwijzers mee wilden werken. Van de Verenging Thuisonderwijs Nederland begrijp ik dat er diverse thuisonderwijzers mee wilden werken en zelfs voorgesprekken met de redactie hebben gevoerd. Argos maakte uiteindelijk een andere keuze. Maar het is dus niet juist om te stellen dat thuisonderwijzers niet bereid zijn om aan dergelijke producties mee te werken.

Argos terugkijken doe je hier: https://www.npostart.nl/VPWON_135102

Zelf een nog beter beeld krijgen via een aantal korte films over Thuisonderwijs?