Eters
In de circustheatervoorstelling ‘Eters’ combineert Sofia diverse circustechnieken met live zang en acteerwerk tot een theatrale vertelling. De voorstelling is erg populair en ze speelde ‘Eters’ reeds op diverse festivals. Ook staan er nog de nodige optredens in de agenda. De voorstelling is het resultaat van goed doordacht huiswerk.
Ik leg u dat even uit.
Sofia is gek op eenwieleren als sport. Ze racet wedstrijden over bv 5 en 10km. Daarnaast doet ze ook trails met haar eenwieler. Dat is een kruising tussen BMW en Skateboarden. Ze rijdt wedstrijden in de Benelux en Duitsland, en reisde voor het EK zelfs naar Oostenrijk. Wij moedigen het aan, want het is goed voor haar ontwikkeling in breedste zin van het woord.

Het is een intensieve sport, dus goed voor lichaam en geest. Bovendien helpen de wedstrijden haar mentale ontwikkeling. De multiculturele omgeving met andere deelnemers helpen bij de sociale ontwikkeling. Ook is het een technische sport, dus ze moet er veel voor sleutelen en creatief zijn als even niet alle onderdelen beschikbaar zijn. Banden moeten op de juiste spanning gehouden worden en daarvoor moet je goed kunnen rekenen. Ook moeten de banden vervangen of geplakt worden. Om tijdens een wedstrijd bovendien goed voor de dag te komen moet je trainen. Dat vraagt discipline en doorzettingsvermogen. Tot slot is de eenwieler-gemeenschap erg internationaal. Ze leert met vele culturen om te gaan en communiceert in diverse talen. Kortom, de eenwieler is voor ons een handig middel om haar ontwikkeling aan de hand van haar interesse breed te stimuleren.

Via internet ontdekten we de circustalentenjacht ‘Circus got Talent’. Dat is een serieuze competitie met een ervaren vakjury. Via video doe je audities en als je act goed genoeg is, dan dring je door tot de finaleronde in een grote schouwburg. Als je uiteindelijk de grote finale haalt, dan speel je voor bijna 1000 toeschouwers je act live op een groot podium.
Genoeg haakjes dus om onze eenwieleraar gemotiveerd te krijgen.

We definieerden een opdracht waarin ze muziek, theater en diverse circustechnieken moest zien te combineren tot een circusact die voldeed aan de eisen van Circus got Talent. Sofia moest er een video-productie van maken, eentje die goed genoeg was om voor de deadline in te sturen. We stelden ons reactief op: we wilden haar overal mee helpen, maar idee, initiatief en planning moest van haar komen.
Sofia was niet gelukkig met die opdracht. Ze vindt Circus als toeschouwer erg leuk, maar ziet de eenwieler liever niet automatisch met circus geassocieerd worden. Humor, want nergens in de opdracht stelden wij dat ze een eenwieler moest gebruiken. Maar blijkbaar had ze daar automatisch voor gekozen.
Met gezonde tegenzin ging ze aan het werk. Na lang onderzoek en puzzelen koos ze uiteindelijk een Jiddisch lied over mogelijk onverwacht bezoek. Ze zong het en ontwikkelde er gaandeweg een act omheen. En ze ging oefenen, want een aantal aspecten van de gekozen technieken (jongleren, complexe eenwielerstunts) beheerste ze onvoldoende om het met zekerheid foutloos voor een 1000-koppig publiek te kunnen spelen. Bovendien was het ook nog niet zo eenvoudig om een lied stabiel en zuiver te blijven zingen, terwijl je middels allerhande circustechnieken een maaltijd in elkaar kookt. De act heeft nogal wat voeten in de aarde, dus ook over de transities (van de ene techniek naar de andere, in lijn met de betekenis van het lied) moest stevig worden nagedacht.
Op haar verzoek hielpen we haar met de planning, zodat ze de beschikbare doorlooptijd maximaal kon benutten. Ook arrangeerde moeder Ksenia het lied, zodat het goed passend gebruikt kon worden.
Op tijd leverde ze bij Circus got Talent een video in en tot haar grote plezier werd ze geselecteerd voor de finale in de Schouwburg van Leeuwarden. Daar op het grote podium speelde ze haar voorstelling en won ze tot haar eigen verbazing de aanmoedigingsprijs. Ook kreeg ze geweldige recensies, zoals deze van Circusweb.

Daarna kwamen er boekingen door festivals en speelde ze Eters her en der door het land en in het buitenland. Het hoogtepunt tot dusver is het festival Tussenland in Zwolle. Met Eters opende ze dit unieke festival waar storytelling, muziek, poëzie en acrobatiek bij elkaar komen.
Ook na de zomervakantie heeft ze nog een serie voorstellingen, onder meer in Rotterdam, Zwolle en Dalfsen. Ook speelt ze Eters in een aantal scholen, onder meer rond het Loofhuttenfeest.
Waar ze voor huiswerk nog een beetje neerkeek op de eenwieler in het circus, ziet ze dat nu toch anders. Ze begrijpt dat je daar net zo hard voor moet oefenen en werken als je voor racen of springen moet doen. En met een beetje creativiteit en inventiviteit kun je ook in een circusact een groot aantal van die spannende eenwieler-trucs gebruiken om mensen een fijn moment te bezorgen.
En bovendien moet je keihard oefenen om je act te onderhouden of zelfs beter te maken. En voor iemand die niets liever doet dan eenwieleren is dat een droom!

Dan nog dit: we krijgen veel vragen over die eenwielers en hoe ze daaraan komt. Nou, die verdient ze zelf. En het kopen gaat heel bewust en weloverwogen. Veelal na heel veel advies van specialisten ingewonnen te hebben. Als het model dan geselecteerd is, dan wordt internet afgespeurd voor een betaalbaar tweedehands model. Hier leg ik iets meer uit over dat proces.