8 tips om te starten met onderwijs thuis

1. Accepteer het onvermijdelijke

De huidige regeling geldt tot 6 april, maar duurt misschien wel tot eind mei. Je gaat dus een lange periode heel veel tijd veel tijd met elkaar doorbrengen. En wellicht gaat het land nog op slot en dat betekent dan dat je heel beperk naar buiten mag. Organiseer je gezin met dat als vertrekpunt.

2. Ritme is essentieel

Zoek eerst je ritme thuis. Je zit met een nieuwe situatie waarin je veel mensen met verantwoordelijkheden in en rond het huis hebt. Daarvoor heb je waarschijnlijk niet de spullen, waardoor de kans groot is dat je faciliteiten zoals computers en kamers/tafels met elkaar moet delen.

Sommige mensen (jong en oud hebben rust nodig voor hun werk en omdat allemaal soepel te laten verlopen moet je onderling duidelijke afspraken maken. Daaruit ontstaat een ritme en dat is de fundering waar je alles op kunt bouwen.

Gebruik hier initieel de bouwstenen voor die je nodig hebt om de dag door te komen: bereiden van eten, tafel dekken, opruimen, etc.

3. Vergeet de klok

Je bent gewend in een door school en werk opgelegd schema te opereren. Dat is allemaal anders. Je hebt 24 uur per dag om te plannen. Maak daar gebruik van.

Het is nu mooi weer, dus ga naar buiten. Pak die beweging en pluk die gratis vitamine D, want dat is essentieel voor je immuunsysteem. Volgende week regent het misschien pijpenstelen en dan is er altijd nog tijd om binnen aan de keukentafel te zitten.

4. Geniet ook van elkaar

Buiten de vakanties om komt het niet vaak voor dat je op je gemak met elkaar kunt ontbijten en lunchen. Maak daar gebruik van. Geniet van de tijd. Gebruik die lunch om bewust met je eten om te gaan: wat eten we eigenlijk en waarom? Wat doet dit voor ons immuunsysteem en waarom is dat zo belangrijk?

5. Negeer die school voorlopig

Onderwijs thuis is iets anders als onderwijs op school. Kinderen zien deze periode als vakantie, terwijl het dat niet is. Maar huiswerk gaat dat gevoel niet wegnemen. De kinderen moeten groeien in de nieuwe situatie want anders heb je weken of maanden strijd. Eerst met elkaar dat ritme ontwikkelen en zorgen dat leren daarin een plek heeft en dan kun je heel voorzichtig wat huiswerk oppakken.

Ga thuis geen schooltje spelen. Je bent geen docent en wilde dat waarschijnlijk ook niet worden. Je bent een ouder en samen met je kind of kinderen ga je de komende tijd een hele hoop leren. Ook over jezelf.

Weet ook dat scholen geen idee hebben over onderwijs in een thuis-situatie. Dat zeggen ze zelf namelijk al jaren tegen ouders met thuiszitters. Ze kunnen die niet met school op afstand helpen, omdat ze niet weten hoe het in een situatie thuis gaat en hoe ze dat op afstand moeten begeleiden. Dat hebben ze niet ineens in een weekend uitgevonden, dus de kans is niet groot dat ze je helpen met realistische tips.

Ze hebben leren buiten het klaslokaal altijd op afstand gehouden, dus zijn totaal onvoorbereid op een situatie als deze. Ze hebben de mindset niet en snappen niet hoe de dynamiek van leren thuis is. Om iets te doen gooien ze logischerwijs een (deel van een) schoolrooster over de schutting met wat opdrachten en laten ze het aan ouders om dat te beheren, maar dat is verre van een goede aanpak, want het kind zit immers thuis en niet op school.

Je kunt niet van een kind verwachten dat hij zijn “ik leer alleen op school bij de meester of juf”-reflex 1-2-3 afleert. En je kunt niet van een ouder verwachten dat ze zo even voor docent spelen. En je kunt ook niet van een docent verwachten dat hij of zij zo even omschakelt naar een ‘onderwijs op afstand’ situatie.

Over die docenten gesproken: die zijn ram-druk geweest om dit voor iedereen te regelen. Ze groeien dagelijks en ontwikkelen iedere dag nieuwe dingen. Heb er ook als ouder een beetje begrip voor dat ze op afstand grote groepen scholieren aan de gang moeten houden en dat het ze niet zo 1-2-3 lukt om voor iedereen maatwerk te regelen. Dat komt wel, maar dat is nu gewoon geen realiteit.

Heb voorlopig ook niet de verwachting dat je maatwerk krijgt. Ram je eigen schema niet vol, want dat levert stress thuis op: bij jezelf en je partner en bij je kroost. Dan krijg je een situatie die je zeker niet ‘enige maanden’ gaat volhouden.

6. Ja, maar onderwijs is belangrijk!

Klopt, maar onderwijs is iets anders dan school. Je kunt je kind op veel manieren iets leren. Daar kun je schoolopdrachten voor gebruiken, je kunt afstandsonderwijs via internet gebruiken of je kunt met elkaar leuke dingen doen en daar het onderwijs in zoeken

Ga naar het park en probeer uit te vinden welke vogels je eigenlijk hoort (observeren, luisteren, analyseren). Doe ze na (muziek). Schrijf ze op (schrijven, analyseren). Wat eten die vogels eigenlijk (biologie) en welke rol spelen ze in de natuur en waar zitten ze in de voedselpiramide (ecologie)? Trekken die vogels? Waar naartoe en waarom (geografie)? Hoe lang?

Je kind moet schrijven? Laat je kind je op papier uitleggen hoe je iets in zijn of haar hobby-gebied doet. Hoe maak je een paard mak in Minecraft? Wat is de uitdaging in Fifa soccer X? Wanneer krijg je een lange vrije slag bij hockey? Etc.

Speel bordspellen en doe dat bewust. Zoek daarin naar onderwijshaakjes: landen, plaatsnamen, logistiek, etc. Of speel spelletjes met een impliciet educatief karakter, zodat je primair een leuk spel speelt en je kind zonder dat die het door heeft hoofdrekenen, breuken of tafels leert.

7. Die groepsapp

Je hebt een groepsapp van school en daar staan inmiddels een miljoen foto’s op van kinderen die ‘leuk bezig zijn’. En jouwe is dat niet. Wat doe jij verkeerd?

Niets. Jij doet echt helemaal niets verkeerd.

Ieder kind is uniek, net als iedere ouder. Jullie vinden samen je weg voor nu, maar ook voor over 2 maanden. Maak je daar geen zorgen over.

Het leven is geen wedstrijd, dus maak ook van die groepsapp niet een soort instagram waarin je met toffe foto’s de buurt de ogen uit probeert te steken, terwijl je zelf eigenlijk ook wel weet dat je met grote moeite je kind voor 4 minuten aan die sommen kreeg. Het is even tijd voor realisme, dus je helpt je medemens door vooral normaal te doen.

8. Thuisonderwijzers willen helpen, maar …

Thuisonderwijzers willen je over de hele linie helpen, maar wees je er bewust van dat thuisonderwijzers onderwijs op een andere manier beleven. Voor ouders met schoolgaande kinderen is onderwijs iets dat de school regelt en waarbij je een keer mee gaat op kamp en wat huiswerk bewaakt.

Thuisonderwijzers zijn de hele dag met onderwijs en de interesses van hun kinderen bezig. Dat doen ze onderbewust, want dat is door jarenlang gedrag geautomatiseerd. Ze ontwikkelen projecten, onderwijsplannen, -modules, regelen onderwijsmateriaal en zorgen ervoor dat het goed zit met sociale contacten van hun kroost. Thuisonderwijzers integreren onderwijs in hun dagelijks leven en werken dus wat minder vanuit schoolboekjes of schoolse methodieken (enkele daargelaten). Voor een thuisonderwijzers is onderwijs echt core-business en daar is het hele leven omheen gebouwd.

Daar kun je bepaalde onderdelen prima uit overnemen, maar probeer niet die hele situatie in een week te kopiëren. Thuisonderwijzers doen jaren over hun aanpak, sleutelen er dagelijks aan en hebben hun werk daarop aangepast: zijn minder gaan werken, hebben andere functies genomen, wonen in een ander huis, etc.. Dat kopieer je niet in een week en iedere poging daartoe leidt tot frustraties.

Iedere thuisonderwijzer gaat je helpen als je een vraag stelt. Neem ook de tijd voor het antwoord, want het is niet een ja/nee situatie. Als geen ander weten Thuisonderwijzers dat je de interesses en je gedrag van je kind niet afdoet met een 10-minuten gesprek.

Zoek je generale aanpakken voor deze Corona-periode, dan kun je prima terecht op de site van de Nederlandse Vereniging van Thuisonderwijs. Daar vind je een keurig overzicht op leeftijd met tips en hints.

Meer

Een korte versie hiervan bij YouTube: